Rukola (Eruca vesicaria)

Opis: Rukola, czyli inaczej rokieta siewna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, tam występuje w stanie dzikim. Dorasta do 60 cm wysokości. Tworzy rozetki ciemnozielonych liści o oryginalnym, pikantnym smaku. Rukolę siejemy od marca do września. Roślina wschodzi już po kilku dniach, a zaledwie cztery tygodnie od wysiewu można zbierać pierwsze liście. Należy pamiętać aby nie przetrzymywać roślin na grządce, jeśli rozeta zacznie tworzyć pęd nasienny, to liście stają się niejadalne. Świeże listki należy zrywać sukcesywnie, to stymuluje rozwój nowych liści. Liście rukoli zawierają witaminy A, B, C, K, spore ilości cynku, żelaza, potasu i wapnia.

Uprawa i pielęgnacja: Preferuje stanowiska słoneczne do półcienistych. Podłoża żyzne, przepuszczalne, odpowiednio wilgotne o odczynie zbliżonym do obojętnego. Rukola może być uprawiana również w domu, wówczas możliwy jest całoroczny zbiór plonów. Uprawa rukoli w domu jest bardzo łatwa, nasiona wysiewamy do doniczek z uniwersalną ziemią i pamiętamy o podlewaniu. Już po kilku dniach można zrywać pierwsze młode listki.

Rozmnażanie: Rukolę rozmnaża się z nasion. Nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu i przykrywamy je niezbyt grubą warstwą ziemi.

Szkodniki i choroby: Szara pleśń jest jedyną chorobą, która może porażać rukolę. Ze szkodników mogą pojawiać się pchełki ziemne.

Zastosowanie: W kuchni – doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, twarogów, serów.

Fot. depositphotos.com