Roszponka warzywna (Valerianella locusta)

Opis: Roszponka warzywna to roślina należąca do rodziny kozłkowatych. Roszponka dorasta do 20 cm wysokości, jest rośliną jednoroczną, o słabym systemie korzeniowym. Jej jasno lub ciemnozielone listki o przyjemnym lekko orzechowym aromacie są małe i zebrane w rozetę. Liście można zbierać systematycznie przez całą jesień, zimę i wczesną wiosną, aż do pojawienia się wiosennych kwiatów. Kwiaty niebieskie, zebrane są na wierzchołkach rozgałęzionych pędów. Liście roszponki bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę A oraz związki mineralne fosforu,wapnia, magnezu i potasu.

Uprawa i pielęgnacja: Roszponka dobrze będzie rosła na stanowiskach słonecznych lub lekko zacienionych, osłoniętych. Toleruje większość gleb ogrodowych, zasobnych w próchnicę i wapń. Jest mało wrażliwa na przymrozki, wytrzymuje temperatury do -15oC. Roszponkę można uprawiać również w doniczkach na balkonie lub parapecie kuchennym w miejscu dobrze nasłonecznionym.

Rozmnażanie: Wysiew nasion wprost do gruntu lub doniczek.

Szkodniki i choroby: Zazwyczaj brak.

Zastosowanie: W kuchni – są niskokaloryczne, mają delikatny orzechowy smak i doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek w kompozycji z różnymi owocami. Ponadto należy nadmienić, że są bogatym źródłem białka i błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie.

Fot. depositphotos.com