Majeranek ogrodowy (Origanum majorana)

Opis: Majeranek pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, gdzie występuje w stanie dzikim jako roślina wieloletnia. W naszym klimacie jest rośliną jednoroczną. Dorasta do 40 cm wysokości. Liście majeranku są szarozielone, wąskie i owalne, a kwiaty drobne, białawe, skupione w gęste kwiatostany. Majeranek ogrodowy kwitnie w lipcu i sierpniu. Majeranek ma przyjemny ale zdecydowany zapach i smak. Jest rośliną miododajną, przyciąga pszczoły i inne pożyteczne owady, odstrasza natomiast ślimaki, jego zapachu nie lubią też mrówki.

Uprawa i pielęgnacja: Wymaga stanowisk słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatru, a gleb żyznych, przepuszczalnych i zasadowych.

Rozmnażanie: Nasiona majeranku wysiewa się bezpośrednio do gruntu w końcu kwietnia. Można także w marcu wysiać nasiona do inspektu, by po 7 tygodniach wysadzić gotową rozsadę na pole.

Szkodniki i choroby: Roślinę czasem poraża szara pleśń, zagrożeniem są również mszyce.

Inne zastosowania: Charakterystyczny aromat sprawił, że majeranek znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, w postaci suszonej, dodawany jest do różnych potraw, a szczególnie do dań tłustych. W medycynie ziele majeranku wykorzystywane jest do produkcji maści, pomocnej przy zwalczaniu kataru. Olejek majerankowy posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Fot. depositphotos.com