Koper włoski (Foeniculum capillaceum)

Kategoria: Zioła – Autor: Herbi – 04/09/2010

Opis: syn.: F. vulgare, inna nazwa – fenkuł, koperek, koper słodki. Jest to częściowo mrozoodporna dwu- lub wieloletnia roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Uprawiany też jako zioło przyprawowe. W pierwszym roku wytwarza korzeń i rozetę liści, a w następnym pęd kwiatowy wysokości do 2 m. Łodygę ma wzniesioną, drobno bruzdowaną, w górnej części rozgałęzioną. Liście długości do 30 cm, są pierzastosieczne, o odcinkach nitkowatych, dolne mają długie ogonki, górne są siedzące. Kwiaty drobne, żółte, zebrane są w złożone baldachy o średnicy 8-15 cm. Kwitną od lipca do września. Ziele fenkułu ma przyjemny, lekko słodkawy, anyżowy zapach. Koper włoski jest rośliną miododajną. Kwitnąca roślina może być efektownym tłem dla innych roślin na rabatach kwiatowych. Kwiatostany nadają się do tworzenia bukietów ziołowych i suszek kwiatowych. Odmiana ‘Purpureum’, syn. ‘Bronze’ ma purpurowe lub brązowe liście.

Uprawa i pielęgnacja: Koper włoski wymaga stanowiska w pełni słonecznego, osłoniętego od wiatru, gleby żyznej, przepuszczalnej, ciepłej, bogatej w wapń i dostatecznie wilgotnej. W okresie suszy wymaga podlewania. Fenkuł w naszym kraju łatwo przemarza.

Rozmnażanie: Nasiona wysiewamy w kwietniu lub jesienią na rozsadnik na głębokość 1,5-2 cm. Na początku wzrost siewek jest wolny. Wiosną można rozmnażać fenkuł przez podział. Roślina wysiewa się łatwo i może być inwazyjna.Aby ograniczyć samosiew wycinamy kwiatostany tuż po przekwitnięciu.

Szkodniki i choroby: Ogólnie koper włoski jest odporny jest na szkodniki i choroby. Zagrażać mu mogą mszyce i rdza zbożowa.

Inne zastosowania: W medycynie – owoce Fructus Foeniculi stosuje się w zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia, zaparciach, biegunkach u dzieci, do pobudzenia gruczołów mlecznych; wodą koprową leczy się nieżyty dróg oddechowych i koklusz. W kuchni – używa się kopru świeżego i suszonego jako przyprawy, także do dekoracji potraw, do kiszenia ogórków, marchwi, oliwek; częścią jadalną fenkułu są mięsiste pochwy liściowe o zapachu anyżowym; olejkiem aromatyzuje się herbaty, wódki i likiery. Koper jest dodatkiem do ciast, pierników i chleba.

1 komentarz »

  1. Wsialem koper siewem rzedowym, po wyrosnieciu na wysokosc ok 10 cm rosliny schna.Czy przyczyna jest jakis szkodnik podgryzajacy korzenie ?

    Comment by Marek — 26/05/2011 @ 13:15

Leave a comment