Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia)

Kategoria: Zioła – Autor: Herbi – 31/03/2010

Opis: syn. A. rusticana, Cochlearia armoracia; inne nazwy – warzęcha, warzucha. Jest to wieloletnia roślina z rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity osiąga wysokość 50-150 cm. Liście odziomkowe są duże podłużnie jajowate o ząbkowanych brzegach. Liście łodygowe siedzące, jasnozielone. Biały, jadalny korzeń jest gruby, mięsisty i rozgałęziony. Kwiaty drobne, zebrane w gęste grona, są białe. Kwitną od lipca do września. Chrzan rośnie dziko w wilgotnych zaroślach, rowach i przydrożach. Jest popularną rośliną uprawianą w ogrodach.

Uprawa i pielęgnacja: Chrzan wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Dobrze rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, żyznych, próchnicznych, dostatecznie wilgotnych.

Rozmnażanie: Wegetatywne z sadzonek korzeniowych wczesną wiosną lub jesienią. Wierzchołki sadzonek powinny wychodzić 2 cm nad powierzchnię gleby.

Szkodniki i choroby: Głównym szkodnikiem chrzanu pospolitego jest śmietka kapuściana. Atakują ją pchełki, najczęściej pchełka chrzanowa.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem jest świeży korzeń Radix armoraciae. Stosuje się go przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, braku apetytu, chorobach wątroby i reumatycznych. W kuchni – jako dodatek do mięs, wędlin, białego sera i in. Liście stosuje się do kiszonek i marynat.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment