Skorzonera (Scorzonera hispanica)

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 23/01/2010

Opis: W uprawie występuje jako roślina dwuletnia. W pierwszym roku uprawy uzyskuje się jadalne korzenie spichrzowe, a w drugim walcowate dosyć łamliwe nasiona. Częścią jadalną jest cylindryczny albo walcowaty korzeń o białym miąższu, długości 20-30 cm, w smaku przypominający, znane i lubiane szparagi. Przyrządza się podobnie jak szparagi. Warzywo jest bogate w potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez, oraz witaminy z grupy B i witaminę C. Posiada właściwości dietetyczne i lecznicze, bywa stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego, układu krążenia i cukrzycy.
Uprawa i pielęgnacja: Wysiew nasion skorzonery wprost do gruntu trzeba wykonać  w kwietniu (temperatura nie powinna być niższa niż 10 st.C), do siewu powinny być używane tylko nasiona jednoroczne, ponieważ szybko tracą zdolność kiełkowania. Głębokość wysiewu wynosi 1-3 cm, wschody następują po 12-14 dniach, zbiory przeprowadzamy w październiku. Wymaga stanowisk słonecznych, gleb próchnicznych, niezbyt ciężkich, o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki: Nasiona skorzonery przed wysiewem powinny być zaprawiane przeciwko chorobom odglebowym. Podczas wegetacji może zaistnieć potrzeba zwalczania mszyc i mączniaka prawdziwego.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment