Seler korzeniowy (Apium graveolens) ‘Makar’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 23/01/2010

selerOpis: Odmiana średniowczesna, plenna, rośliny wysokie, silnie ulistnione. Zgrubienie korzeniowe duże, kuliste bez skłonności do parcenia, o białym miąższu, delikatnym smaku i zapachu. Odznacza się dużą zawartością związków aromatycznych,odpowiadających za smak i zapach. Odmiana o uniwersalnym zastosowaniu, do bezpośredniego spożycia, mrożenia, suszenia, przetwarzania, wykorzystywana również przez przemysł farmaceutyczny. Właściwości dietetyczne i lecznicze selera, powodują wzrost jego spożycia. Zawiera duże ilości soli mineralnych, zapobiega miażdżycy i artretyzmowi. Chociaż zawartość witamin jest niewielka, to we wszystkich częściach selera znajduje się olejek eteryczny, pobudzający apetyt i trawienie. Ze względu na dosyć krótki okres wegetacji i silne ulistnienie, odmiana polecana również do wczesnej uprawy.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, zasobne w wodę, o odczynie obojętnym. Najlepsza uprawa selera ‘Makar’ następuje w pierwszym roku po oborniku. Uprawia się wyłącznie z rozsady wyprodukowanej w szklarni lub ciepłym inspekcie, wysiew nasion od połowy lutego do początku marca, sadzenie do gruntu od połowy maja do połowy czerwca, zbiór od lipca do października, głębokość siewu 1 cm, rozstawa 50-30×30-20.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Makar’ odznacza się wysokim poziomem odporności na septoriozę liści selera. Przez zaprawianie nasion możemy znacznie ograniczać występowanie chorób grzybowych i bakteryjnych.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment