Sałata głowiasta (Lactuca sativa) ‘Królowa Majowych’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 23/01/2010

Opis: Odmiana masłowa, polecana do wczesnej uprawy w polu, oraz nieogrzewanych tunelach. Średniej wielkości główki mają charakterystyczne żółtozielone zabarwienie liści, liście są delikatne i jędrne. Sałata ‘Królowa Majowych’ jest bogata w sole mineralne i witaminy z grupy B, oraz C i E, ponadto zawiera duże ilości prowitaminy A. Odpowiednio przyrządzona atrakcyjnie wygląda i wspaniale smakuje, używana jest również do dekoracji potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, zasobne w składniki pokarmowe i wodę, o odczynie obojętnym. Polową uprawę sałaty najbezpieczniej jest prowadzić od połowy kwietnia do października, ponieważ rozsada zaraz po posadzeniu nie znosi temperatury poniżej 7 st.C, a zawiązane główki ulegają uszkodzeniom w temperaturze poniżej 2 st.C. W uprawach polowych, sałatę głowiastą ‘Królowa Majowych’ można siać bezpośrednio do gleby, ale po wschodach należy dokonać przerywki.
Choroby i szkodniki: Odmiana średnio odporna na szarą pleśń i dosyć odporna na mączniaka rzekomego.

Przeczytaj również: jak zaplanować ogród warzywny

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment