Rzodkiewka (Raphanus sativus) ‘Opolanka’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 21/01/2010

Opis: Odmiana wczesna, plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, zarówno wiosną jak i jesienią. Zgrubienia długocylindryczne, barwy szkarłatnej, miąższ biały delikatny i smaczny, skórka cienka. Odporna na parcenie i pękanie. Rzodkiewka ‘Opolanka’ wyróżnia się małą wartością kaloryczną, przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze – witaminę C i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor i żelazo. Doskonała do bezpośredniego spożycia, sałatek oraz dekoracji potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, pulchne, o odpowiedniej wilgotności i odczynie lekko zasadowym. Okres wegetacji od siewu do zbioru wynosi ok. 30 dni. Głębokość siewu ok. 2 cm. Nie toleruje dużych wahań wilgotności – wydłuża się wówczas górna część zgrubień, mogą one także pękać.
Choroby i szkodniki: Rzodkiewkę ‘Opolanka’ może atakować śmietka kapuściana oraz pchełki ziemne.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment