Rzodkiewka (Raphanus sativus) ‘Carmen’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 21/01/2010

Opis: Odmiana wczesna,plenna, bardzo dobra, przeznaczona do uprawy polowej od wiosny do jesieni. Zgrubienia kuliste, średnie i duże, karminowoczerwone, skórka delikatna i cienka, miąższ matowobiały, niekiedy z różowym przebarwieniem, o łagodnym smaku. Odporna na parcenie i pękanie. Doskonała do bezpośredniej konsumpcji, sałatek i dekoracji potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, pulchne, o odpowiedniej wilgotności i odczynie lekko zasadowym. Wysiew zaprawionych nasion bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną – od marca, można powtarzać co dwa tygodnie do końca maja, na zbiór jesienny wysiew w sierpniu. Okres wegetacji rzodkiewki ‘Carmen’ od siewu do zbioru wynosi ok. 35 dni. Głębokość siewu ok. 2 cm, rozstawa 10×2,5 cm.
Choroby i szkodniki: Rzodkiewkę ‘Carmen’ może atakować śmietka kapuściana oraz pchełki ziemne.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment