Rzodkiew (Raphanus sativus var. niger) ‘Murzynka’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 07/02/2010

Opis: Odmiana średniopóźna o czarnych, okrągło-płaskich korzeniach i masie 250-400g. Miąższ biały, soczysty, zwięzły lekko ostry. Jest podobnie jak rzodkiewka, rośliną klimatu chłodnego. Nadaje się do uprawy wczesną wiosną i późną jesienią. Rzodkiew ‘Murzynka’ polecana jest do bezpośredniego spożycia i do przechowywania. Sok z rzodkwi działa leczniczo na schorzenia wątroby. Odmiana odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleba żyzna, dostatecznie wilgotna. Wysiew nasion wprost do gruntu, optymalny termin wysiewu to czerwiec- lipiec, na głębokość ok. 2 cm, w rozstawie 10-15 x 20-50. Okres wegetacji 50-55 dni. Zbyt gęste wschody należy przerywać. Grządki gdzie rośnie rzodkiew ‘Murzynka’ dobrze byłoby przykryć włókniną, aby zabezpieczyć rośliny przed śmietką i pchełkami. Zabiegi pielęgnacyjne podczas wegetacji to przede wszystkim odchwaszczanie, spulchnianie gleby i podlewanie. Brak wody może powodować parcenie korzeni.
Choroby i szkodniki: Już wcześniej wymienione, pchełki i śmietka kapuściana.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment