Rzodkiew (Raphanus sativus) 'Mantanghong’
Opis: Odmiana bardzo plenna, tworząca kuliste zgrubienia, wielkości piłeczki tenisowej. Przeznaczona do uprawy późnowiosennej, letniej oraz jesiennej. Wewnątrz rzodkiew 'Mantanghong’ posiada soczysty, delikatny czerwony miąższ o chrupiącym i lekko orzechowym smaku, natomiast skórka jest biała, o zdecydowanie ostrzejszym smaku. Ta ciekawa, niespotykana odmiana idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia w sałatkach oraz do ozdabiania potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Nasiona powinny być zaprawiane. Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, pulchne, głęboko uprawiane, odpowiednio wilgotne. Wysiew od czerwca do sierpnia, zbiór wrzesień-październik, minimalna temperatura wysiewu wynosi 8 st.C, głębokość siewu ok. 2 cm.
Choroby i szkodniki: Rzodkiew 'Mantanghong’ może być atakowana przez śmietkę kapuścianą.
Siałam tą odmianę u biegłym roku, ale niestety „poszła w pędy” nie tworząc kulistych korzeni. Jaka może być tego przyczyna?
Mi się to nie zdarzyło ale przyczyną może być nadmierne podlewanie. Wówczas liście rozwijają się nadmiernie kosztem korzeni.
Prawdopodobnie rośliny rosły zbyt blisko siebie a powinny być odstępy.