Rzodkiew (Raphanus sativus) ‘Mantanghong’

Opis: Odmiana bardzo plenna, tworząca kuliste zgrubienia, wielkości piłeczki tenisowej. Przeznaczona do uprawy późnowiosennej, letniej oraz jesiennej. Wewnątrz rzodkiew ‘Mantanghong’ posiada soczysty, delikatny czerwony miąższ o chrupiącym i lekko orzechowym smaku, natomiast skórka jest biała, o zdecydowanie ostrzejszym smaku. Ta ciekawa, niespotykana odmiana idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia w sałatkach oraz do ozdabiania potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Nasiona powinny być zaprawiane. Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, pulchne, głęboko uprawiane, odpowiednio wilgotne. Wysiew od czerwca do sierpnia, zbiór wrzesień-październik, minimalna temperatura wysiewu wynosi 8 st.C, głębokość siewu ok. 2 cm.
Choroby i szkodniki: Rzodkiew ‘Mantanghong’  może być atakowana przez śmietkę kapuścianą.