Rzodkiew (Raphanus sativus) ‘Mantanghong’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 21/01/2010

Opis: Odmiana bardzo plenna, tworząca kuliste zgrubienia, wielkości piłeczki tenisowej. Przeznaczona do uprawy późnowiosennej, letniej oraz jesiennej. Wewnątrz rzodkiew ‘Mantanghong’ posiada soczysty, delikatny czerwony miąższ o chrupiącym i lekko orzechowym smaku, natomiast skórka jest biała, o zdecydowanie ostrzejszym smaku. Ta ciekawa, niespotykana odmiana idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia w sałatkach oraz do ozdabiania potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Nasiona powinny być zaprawiane. Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, pulchne, głęboko uprawiane, odpowiednio wilgotne. Wysiew od czerwca do sierpnia, zbiór wrzesień-październik, minimalna temperatura wysiewu wynosi 8 st.C, głębokość siewu ok. 2 cm.
Choroby i szkodniki: Rzodkiew ‘Mantanghong’  może być atakowana przez śmietkę kapuścianą.

3 komentarze »

  1. Siałam tą odmianę u biegłym roku, ale niestety “poszła w pędy” nie tworząc kulistych korzeni. Jaka może być tego przyczyna?

    Comment - autor: perdii — 23/01/2010 @ 09:48

  2. Mi się to nie zdarzyło ale przyczyną może być nadmierne podlewanie. Wówczas liście rozwijają się nadmiernie kosztem korzeni.

    Comment - autor: rafaloku — 23/01/2010 @ 11:00

  3. Prawdopodobnie rośliny rosły zbyt blisko siebie a powinny być odstępy.

    Comment - autor: janga — 07/08/2014 @ 20:17

Leave a comment