Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum)

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 21/01/2010

Opis: Bylina należąca do rodziny rdestowatych. Roślina popularna i często uprawiana, dla różowych , jadalnych ogonków liściowych. Dorasta do wysokości 150 cm. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Rabarbar jest rośliną bogatą w składniki mineralne oraz witaminy. Zawiera żelazo,kwas jabłkowy oraz kwas szczawiowy. Wykorzystywana jest między innymi do sporządzania kompotów również jako dodatek do ciast.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne do półcienistych, gleby żyzne i wilgotne, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego, wytrzymała na mróz, dość dobrze znosi suszę, ale podczas upałów wymaga podlewania. Ogonki liściowe można zrywać w drugim roku po posadzeniu. Kwiatostany rabarbaru ogrodowego należy usuwać zaraz po ich pojawieniu się, ponieważ osłabiają roślinę.
Rozmnażanie: Głównie przez podział karp, z nasion nie zachowuje cech matczynych rośliny.
Choroby i szkodniki: Obecność chwastów na grządkach z rabarbarem sprzyja rozwojowi chorób, są również dogodnym siedliskiem dla szkodników. Niekiedy roślina może być porażana przez mączniaka rzekomego, rdzę rabarbaru, plamistości liści rabarbaru, na roślinie mogą żerować chrząszcze z rodziny stonkowatych.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment