Por (Allum porrum)

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 20/01/2010

Opis: Roślina dwuletnia z rodziny czosnkowatych. Odmiana bardzo plenna, odznacza się dużą odpornością na mróz, zimuje w gruncie. W pierwszym roku wytwarza części jadalne a w drugim pęd kwiatostanowy. Po zakwitnięciu i wytworzeniu nasion, roślina najczęściej zasycha. Posiada duże wartości odżywcze, zawiera spore ilości soli mineralnych szczególnie wapna i fosforu oraz witaminy. Jest używany jako warzywo przyprawowe do różnych potraw.
Uprawa i pielęgnacja: Por nie ma dużych wymagań cieplnych, kiełkuje już przy temperaturze 3-4 st.C,optymalna temperatura wynosi 15-20 st.C wytrzymuje temperatury nawet do -15 st.C. Por ma natomiast duże wymagania wodne – jest szczególnie wrażliwy na suszę w czasie kiełkowania. Preferuje stanowiska słoneczne i wilgotne, wymaga gleb próchnicznych, gliniasto-piaszczystych. Najwyższe plony daje w pierwszym roku po oborniku.
Choroby i szkodniki: Roślina tolerancyjna wobec chorób, może być atakowany przez wciornastka tytoniowca.

1 komentarz »

  1. szukam odmiany pora o wysokiej
    odpornśći na wciorniastka

    Comment by wiesław — 07/11/2012 @ 16:39

Leave a comment