Pietruszka korzeniowa (Petroselinum hortense) ‘Halblange Berlińska’

Opis: Pietruszka korzeniowa jest jednym z podstawowych warzyw przyprawowych powszechnie uprawianych w naszym kraju. Odmiana późna, plenna, przeznaczona na użytek jesienny i zimowy, bardzo trwała do przechowywania. Korzeń pietruszki ‘Halblange Berlińska’ jest długości około 22 cm w kształcie wydłużonego stożka, miąższ biały, jędrny, nać średniowysoka o dużych blaszkach liściowych. Pietruszka charakteryzuje się dużą zawartością olejków lotnych, składników mineralnych i witamin. Liście pietruszki zbiera się przez cały rok, w stanie świeżym, prosto z grządek.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska dla pietruszki ‘Halblange Berlińska’ powinny być słoneczne do półcienistych, gleby żyzne, próchniczne, pulchne o odczynie obojętnym. Wysiew od połowy kwietnia do końca maja w rzędy co 20-40 cm, po wschodach należy przerywać, pozostawiając rośliny co 4-5 cm, zbiór w październiku-listopadzie (może zimować w gruncie).
Choroby i szkodniki: Jeżeli nasiona nie były zaprawiane możemy się spodziewać, że roślina będzie podatna na choroby, może ją porażać mączniak prawdziwy baldaszkowatych, czarna zgnilizna korzeni oraz zgnilizna twardzikowa, najważniejszym szkodnikiem pietruszki jest połyśnica marchwianka. Równie ważnym zabiegiem dla zapewnienia dobrej zdrowotności roślin jest zwalczanie chwastów.