Oberżyna (Solanum melongena) ‘Black Beauty’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 04/02/2010

Opis: Należy do rodziny psiankowatych, jest rośliną ciepłolubną. Łodygi dorastają do 90 cm i są pokryte kolcami albo kłującym meszkiem, jadalne owoce są owalne lub wydłużone w kształcie gruszki i mają fioletową skórkę. Miąższ oberżyny ‘Black Beauty’ jest kremowo-oliwkowy o specyficznym smaku. Mają wysoką wartość smakową i odżywczą, są cennym warzywem ze względu na korzystny skład soli mineralnych, zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza i fosforu, a mało sodu. Spożywanie tego warzywa korzystnie działa na pracę serca, oraz obniża cholesterol.
Uprawa i pielęgnacja: Wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleb żyznych, próchnicznych, łatwo nagrzewających się i zasobnych w wodę.W polskich warunkach klimatycznych, zaleca się uprawę tego warzywa pod osłonami. Produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni. Do nasadzeń w gruncie, w miejscu ciepłym i osłoniętym, wysiewamy nasiona pod szkłem w drugiej połowie marca i wysadzamy do gruntu w końcu maja, gdy ma dobrze wykształcone 3-5 liści. Minimalna temperatura uprawy oberżyny ‘Black Beauty’ to 15 st.C.
Choroby i szkodniki: Jest podatna na szarą pleśń, często też bywa atakowana przez szkodniki, pospolicie występujące w uprawach pod osłonami – mączlik szklarniowy, wciornastki i mszyce.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment