Koper ogrodowy (Anethum graveolens)

Opis: Jest to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Dorasta do wysokości 120 cm. Łodygę ma wzniesioną, w górnej części rozgałęzioną. Liście są potrójnie i poczwórnie pierzaste. Kwiaty drobne, żółte, zebrane w baldachy na szczycie pędu. Kwitną od lipca do września. Ziele kopru ma przyjemny, korzenny zapach i słodki, korzenny smak. Koper jest rośliną miododajną. Kwitnąca roślina wygląda efektownie na rabatach kwiatowych.

Uprawa i pielęgnacja: Koper ogrodowy wymaga stanowiska słonecznego, gleby żyznej, przepuszczalnej, bogatej w azot i dostatecznie wilgotnej. Nie znosi stałego zawilgocenia. W okresie suszy wymaga podlewania.

Rozmnażanie: Nasiona wysiewamy do gruntu od końca marca do połowy września na głębokość 1-2 cm, w rzędy co 10-30 cm. Roślina o krótkim okresie wegetacji, od wysiania do zbioru upływa 4-5 tygodni. Można wysiewać go kilka razy w sezonie.

Szkodniki i choroby: Ogólnie koper odporny jest na szkodniki i choroby. Zagrażać mu mogą mszyce i rdza zbożowa.

Inne zastosowania: W medycynie – owoce Fructus Anethi stosuje się w zaburzeniach trawienia, np. kolki u niemowląt, chorobach wątroby, jako środek wiatropędny, zwiększający laktację i in. W kuchni – używa się kopru świeżego i suszonego jako przyprawy, także do dekoracji potraw, do kwaszonek, herbatek ziołowych.