Kapusta głowiasta czerwona (Brassica oleracea) ‘Granita’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 13/01/2010

Opis: Odmiana średniowczesna, znana i powszechnie używana. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz do przetwarzania. Jej liście zawierają antocyjaniny, co nadaje jej czerwonofioletowy kolor. Kapusta czerwona ma ostrzejszy smak niż biała, nadaje się do sporządzania surówek i sałatek, także do duszenia i gotowania. Liście kapusty ‘Granita’ zawierają witaminy i sole mineralne. Jest trudnym warzywem do uprawy ekologicznej.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleba średnio ciężka, próchniczna i zasobna w składniki pokarmowe, o odczynie obojętnym lub zasadowym. Wysiew w zimnym inspekcie lub pod folią od marca do początku kwietnia, sadzenie od końca kwietnia do połowy maja w rozstawie 50×40 cm. Rozsadę kapusty ‘Granita’ pikujemy, gdy rośliny rozwiną liścienie i jeden liść właściwy. Optymalna temperatura kiełkowania 15-20 st.C. Zbiór od końca lipca do września. Roślina światłolubna, wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę.
Choroby i szkodniki: Przestrzeganie podstawowych zaleceń dotyczących rodzaju i odczynu podłoża, nawożenia, terminów sadzenia oraz zaprawiania nasion środkami grzybo- i owadobójczymi, ma niebagatelny wpływ na ochronę warzyw kapustnych przed chorobami, także przed kiłą kapusty – najgroźniejszą chorobą kapusty. Może być też porażana przez czarną zgniliznę bakteryjną kapustnych. Natomiast ze szkodników należy wymienić śmietkę kapuścianą, mszycę kapuścianą.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment