Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea) ‘Pierwszy Zbiór’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 13/01/2010

Opis:  Odmiana wczesna, główki kuliste lub kulisto-spłaszczone, średnie, bez skłonności do pękania. Liście zielone do ciemnozielonych, pokryte woskowym nalotem. Kapusta głowiasta należy do najpopularniejszych gatunków warzyw. Kapusta ‘Pierwszy Zbiór’ jest warzywem o bardzo wysokich wartościach odżywczych i dietetycznych. Jest niskokaloryczna i w związku z tym wykorzystywana w różnych dietach odchudzających. Świeża kapusta jest bogatym źródłem witaminy C oraz składników mineralnych. Wczesne odmiany kapusty spożywa się w stanie świeżym, ponieważ nie nadają się do przechowywania. Jest trudnym warzywem do uprawy ekologicznej.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, odczyn obojętny. Wysiew pod osłony w połowie marca, do gruntu wysadzamy w kwietniu, zbiór czerwiec-lipiec. Zalecana rozstawa sadzenia kapusty ‘Pierwszy Zbiór’ to 40×40 cm. Okres wegetacji 65-70 dni. Roślina światłolubna, wykazuje duże zapotrzebowanie wodne.
Choroby i szkodniki: Przestrzeganie podstawowych zaleceń dotyczących rodzaju i odczynu podłoża, nawożenia, terminów sadzenia oraz zaprawiania nasion środkami grzybo- i owadobójczymi, ma niebagatelny wpływ na ochronę warzyw kapustnych przed chorobami, także przed kiłą kapusty – najgroźniejszą chorobą kapusty. Może być też porażana przez czarną zgniliznę bakteryjną kapustnych. Natomiast ze szkodników należy wymienić śmietkę kapuścianą, mszycę kapuścianą.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment