Kalarepa (Brassica oleracea) ‘Delikates’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 11/01/2010

Opis: Roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Odmiana średniowczesna, przeznaczona na użytek letni i jesienny. Wyrastając tworzy zgrubiałą i mięsistą łodygę, o kulistym kształcie. Charakteryzuje się smacznym nie zdrewniałym miąższem. Jest cennym warzywem , o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście.
Uprawa i pielęgnacja: Kalarepę ‘Delikates’ uprawia się z rozsady. Wysiewa się w szklarni od połowy lutego, rozsadza w połowie kwietnia w rozstawie 20-25×20-30, zbiór w końcu maja, można wysiewać także na rozsadniku w kwietniu na zbiór w ciągu lata lub na przełomie czerwca i lipca na zbiór jesienny. Kalarepę sadzi się dosyć płytko. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby zasobne w próchnicę o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki: Nasiona kalarepy ‘Delikates’ należy, przed wysiewem zaprawiać, zaprawy grzybobójcze trzeba uzupełniać owadobójczymi. Ponadto używać do wysiewu ziemi odkażonej, co w dużym stopniu zapobiegnie porażeniu rośliny groźnymi chorobami warzyw kapustnych. Kalarepę poraża czasami-czarna zgnilizna bakteryjna lub biczykowatość.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment