Kalafior (Brassica oleracea) ‘Pionier’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 11/01/2010

Opis: Roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną są mięsiste pędy tzw. róża. Odmiana średniowczesna, przeznaczona na zbiór wiosenno-letni i jesienny. Róże wypukłe, zwięzłe, białe, dobrze okryte liśćmi. Doskonały do bezpośredniego spożycia i do mrożenia. Zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na walory smakowe i dietetyczne.
Uprawa i pielęgnacja: Kalafior ‘Pionier’ jest wytrzymały na suszę i niskie temperatury. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, stanowiska słoneczne. Na zbiór wczesny, należy wysiewać do inspektu od końca stycznia – do gruntu należy wysadzać w końcu kwietnia i w maju. Na zbiór jesienny wysiew do zimnego inspektu w końcu maja i na początku czerwca – wysadzać do gruntu w lipcu. Zalecana rozstawa 60×40. Zbiór od czerwca do października. Po posadzeniu roślina powinna mieć zapewnione nawożenie azotem, nawadnianie oraz ochronę przed chorobami, szkodnikami i chwastami – tylko wówczas uzyskamy dobre plony.
Choroby i szkodniki: Podczas wegetacji kalafior ‘Pionier’  mogą atakować mszyce i gąsienice – zabiegi trzeba rozpocząć natychmiast po zauważeniu pierwszych larw.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment