Jarmuż (Brassica oleracea)

Kategoria: Warzywa – Autor: Petrus – 20/04/2013

JarmużOpis: Jarmuż należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). W starożytności uprawiany był jako roślina ozdobna oraz jadalna. Jest to roślina dwuletnia. Łodyga jest gruba, silnie ulistniona długimi, kędzierzawymi, zielonymi liśćmi. Liście tworzą rozetę. W pierwszym roku uprawy wytwarza odziomkowe liście, które są strzępiaste i jadalne. Pęd kwiatostanowy wytwarzany jest w drugim roku uprawy, kwiaty są koloru żółtego. Wyrastają na długim gronie. Składają się z czterech płatków. Korzenie są silnie rozwinięte, mocno siedzą w podłożu. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające wiele cennych substancji odżywczych. Zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości utleniające. Jest źródłem witaminy K, C, wapnia, potasu, żelaza. Ma właściwości przeciwnowotworowe. Jego smak podobny jest do smaku kapusty. Nadaje się do każdego warzywnika. Zjada się go na surowo, można go zapiekać, robić z niego zupy, sałatki.
Uprawa i pielęgnacja: Uprawa jarmużu nie jest kłopotliwa. Jest zimotrwały- odporniejsze są odmiany niskie. Toleruje większość gleb uprawowych. Dobrze rośnie w glebie żyznej, lekkiej ale i piaszczysto-gliniastej. Lubi wilgoć, w czasie suszy trzeba go podlewać. Wtedy liście będą wyrastały większe. Lubi słońce, wtedy jego liście stają się mocniej karbowane. Gleba musi być dobrze zdrenowana. Jest zimozielony. Nie sadzimy go w miejscach, gdzie rosły już inne rośliny z rodziny kapustowatych. Liście zrywamy od samego dołu łodygi.
Rozmnażanie: Jarmuż rozmnażamy z nasion sianych wprost do gruntu w czerwcu. Można też przygotować rozsadę już w maju i w czerwcu wysadzić ją na grządki. Odmiany silnie rosnące sadzimy w rozstawie co 1m, mniejsze odmiany wystarczy co 50 cm.
Choroby i szkodniki: Jest odporny na choroby i szkodniki, jedynie co, to jego liście mogą stać się pożywieniem dla gąsienic motyli i innych szkodników.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment