Jarmuż (Brassica oleracea) ‘Scarlet’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 10/01/2010

Opis: Odmiana liściasta, uprawiana na zbiór późnojesienny i zimowy. Jest rośliną dwuletnią, z rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jarmużu ‘Scarlet’ są długie, kędzierzawe, tworzące rozetę liście, u tej odmiany w kolorze fioletowym. Jest warzywem bardzo pożywnym, zawierającym silne przeciwutleniacze, jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C, witaminy K, a także wapnia. Liście zbierane po przemrożeniu, są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Jarmuż można zbierać późną jesienią, zimą i wiosną, aż do czasu wyrastania pędów kwiatostanowych.
Uprawa i pielęgnacja: Jarmuż ‘Scarlet’ najczęściej uprawiany jest z rozsady, ale może też być wysiewany bezpośrednio do gruntu. Na rozsadnik można wysiewać od maja do czerwca lub w sierpniu. Rozsadę o 4-5 liściach sadzi się po upływie 6 tygodni od chwili wysiania, najpóźniej na początku września, w rozstawie 50-60×40-50. Najlepiej rośnie na glebach wilgotnych,piaszczysto gliniastych o odczynie obojętnym, stanowiska półcieniste.
Choroby i szkodniki: Gatunek odporny na choroby grzybowe porażające liście, może być atakowany przez mszyce.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment