Fasola szparagowa (Phaseolus vulgaris) ‘Złota saxa’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 10/01/2010

Opis: Znana i powszechnie uprawiana,odmiana wczesna, karłowa, żółtostrąkowa. Strąki proste, bezwłókniste o długości 11-12 cm, dojrzewające stopniowo. Rośliny dorastają do 35 cm wysokości. Doskonała do bezpośredniego spożycia, mrożenia i konserwowania. O dużych wartościach odżywczych, bogata w białko, żelazo, fosfor i witaminy.
Uprawa i pielęgnacja: Wysiew bezpośrednio do gruntu, nasiona należy zaprawiać. Fasola ‘Złota saxa’ wymaga nawożenia potasem i fosforem. Stanowiska nasłonecznione, gleby żyzne, bogate w próchnicę, ciepłe i przepuszczalne, o odczynie zasadowym-obojętnym. Roślina ma krótki okres wegetacji – 65 dni, wysiew od maja do końca lipca, zbiór od lipca do końca września. Zalecana rozstawa 45-60×6-7 cm. Głębokość siewu 2-5 cm.
Choroby i szkodniki: Roślina wrażliwa na zachwaszczenie. Odmiana wykazuje dużą odporność na antraktozę, porażana przez szarą pleśń, atakuje czasami strąkowiec fasolowy, śmietka kiełkówka i glebowa – konieczne zaprawianie nasion.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment