Śliwa (Prunus domestica) ‘Węgierka Dąbrowicka’

Opis: Odmiana Polska. Drzewa rosnące średnio silnie, tworzące kuliste korony, wcześnie wchodzące w owocowanie (już w drugim roku po posadzeniu). Plonują obficie i corocznie, niezbędna jest jednak obecność zapylaczy (odmiana obcopłodna). Owoce śliwy ‘Węgierka Dąbrowicka’ są średniej wielkości (35 do 40g), owalne. Skórka owocu brunatnogranatowa, pokryta intensywnym niebieskim nalotem. Miąższ zielonkawo-żółty, łatwo odchodzi od pestki. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie sierpnia ale dają się przetrzymać na drzewie kilka dni dłużej. Doskonałe do bezpośrednioego spożycia, do ciast i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Gleba piaszczysto-gliniasta, średnio zwięzła, głęboka i żyzna, przepuszczalna i nie podmokła. Przy czym śliwa toleruje dość wysoki poziom wód gruntowych, dochodzący okresowo nawet do 1 m od powierzchni gleby. Średnio wrażliwa na mrozy.
Zapylacze: Amers, Bluefre, Cacańska Lepotica, Cacańska Najbolja, Cacańska Rana, Cacańska Rodna, Empress, Herman, Ruth Gerstetter.
Choroby i szkodniki: Śliwa ‘Węgierka Dąbrowicka’ jest średnio wrażliwa na szarkę, najgroźniejszą chorobę śliw (wirus przenoszony przez mszyce). Inne choroby występujące na śliwach to brunatna zgnilizna, dziurkowatość liści, srebrzystość liści, torbiel śliwy, czerwona plamistość liści, leukostomoza, rak bakteryjny. Ze szkodników mogą pojawić się: misecznik śliwowy, mszyce, owocnice, owocówka śliwkóweczka, przędziorki, pordzewiacz śliwowy, znamionówka tarniówka.