Śliwa (Prunus domestica) ‘Herman’

Opis: Odmiana częściowo samopłodna. Owocuje już w 2-3 roku po posadzeniu. Rośnie średnio silnie tworząc luźną, zaokrągloną koronę. Jednoroczne pędy są zielone, bordowo nakrapiane, pod wpływem słońca brązowieją. Owoce śliwy ‘Herman’ są średniej wielkości (waga około 32 g). Miąższ soczysty, łatwo oddzielający się od pestki. Dojrzałość zbiorcza około połowy lipca. Owoce do bezpośredniego spożycia, na przetwory i mrożonki.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Gleba piaszczysto-gliniasta, średnio zwięzła, głęboka i żyzna, przepuszczalna i nie podmokła. Przy czym śliwa toleruje dość wysoki poziom wód gruntowych, dochodzący okresowo nawet do 1 m od powierzchni gleby. Mrozoodporność średnia.
Zapylacze: Amers, Bluefre, Cacanska Lepotica, Early blue.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Herman’ jest średnio wrażliwa na szarkę, najgroźniejszą chorobę śliw (wirus przenoszony przez mszyce). Inne choroby występujące na śliwach to brunatna zgnilizna, dziurkowatość liści, srebrzystość liści, torbiel śliwy, czerwona plamistość liści, leukostomoza, rak bakteryjny. Ze szkodników mogą pojawić się: misecznik śliwowy, mszyce, owocnice, owocówka śliwkóweczka, przędziorki, pordzewiacz śliwowy, znamionówka tarniówka.