Śliwa (Prunus domestica) ‘Cacanska Najbolja’

Opis: Drzewa o silnym wzroście, szybko wchodzące w owocowanie. Plonują obficie i corocznie, wymagają jednak zapylaczy (odmiana obcopłodna). Owoce śliwy ‘Cacanska Najbolja’ są duże (ok. 55g), owalne. Skórka prawie czarna z intensywnym niebieskim nalotem. Miąższ średnio soczysty, nieco cierpki, dobrze oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorcza na przełomie sierpnia i września. Owoce spożywane na surowo nie zachwycają smakiem ale są doskonałe na powidła.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Gleba piaszczysto-gliniasta, średnio zwięzła, głęboka i żyzna, przepuszczalna i nie podmokła. Przy czym śliwa toleruje dość wysoki poziom wód gruntowych, dochodzący okresowo nawet do 1 m od powierzchni gleby. Mrozoodporność średnia.
Zapylacze: Amers, Cacańska Lepotica, Oneida, Węgierka Dąbrowicka, Opal.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Cacanska Najbolja’ tolerancyjna wobec szarki – nie daje objawów na owocach. Inne choroby występujące na śliwach to brunatna zgnilizna, dziurkowatość liści, srebrzystość liści, torbiel śliwy, czerwona plamistość liści, leukostomoza, rak bakteryjny. Ze szkodników mogą pojawić się: misecznik śliwowy, mszyce, owocnice, owocówka śliwkóweczka, przędziorki, pordzewiacz śliwowy, znamionówka tarniówka.