Śliwa (Prunus domestica) ‘Cacanska Lepotica’

Opis: Odmiana samopłodna, tworząca niezbyt duże drzewa, bardzo wcześnie wchodząca w owocowanie (często już w 2 roku po posadzeniu). Plonuje obficie i regularnie. Owoce średniej wielkości (35 – 40g), owalne. Skórka niemal czarna, pokryta intensywnym niebieskim nalotem. Miąższ średnio soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny. Dobrze oddziela się od pestki. Owoce śliwki ‘Cacanska Lepotica’ dojrzałość zbiorczą osiągają zwykle w drugiej dekadzie sierpnia. Nadają się do spożycia na surowo, do ciast i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Gleba piaszczysto-gliniasta, średnio zwięzła, głęboka i żyzna, przepuszczalna i nie podmokła. Przy czym śliwa toleruje dość wysoki poziom wód gruntowych, dochodzący okresowo nawet do 1 m od powierzchni gleby. Mrozoodporność średnia.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Cacanska Lepotica’ mało wrażliwa na szarkę, najgroźniejszą chorobę śliw (wirus przenoszony przez mszyce). Inne choroby występujące na śliwach to brunatna zgnilizna, dziurkowatość liści, srebrzystość liści, torbiel śliwy, czerwona plamistość liści, leukostomoza, rak bakteryjny. Ze szkodników mogą pojawić się: misecznik śliwowy, mszyce, owocnice, owocówka śliwkóweczka, przędziorki, pordzewiacz śliwowy, znamionówka tarniówka.