Śliwa (Prunus domestica) Brzoskwiniowa, syn. Jerozolimka

Opis: Bardzo stara odmiana angielska. Drzewo osilnym wzroście, wcześnie wchodzące w owocowanie, plonujące obficie. Owoce śliwy jerozolimki są duże (50-55g), kuliste i wyraźnie spłaszczone. Skórka początkowo zielonożółta, później różowożółta, pokryta bordowo-czerwonym rozległym rumieńcem, z gęstym woskowym nalotem. Miąższ jest żółty, soczysty, kwaskowato-słodki, o bardzo przyjemnym, korzennym smaku. Łatwo odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Są doskonałe do bezpośredniego spożycia.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Gleba piaszczysto-gliniasta, średnio zwięzła, głęboka i żyzna, przepuszczalna i nie podmokła. Przy czym śliwa brzoskwiniowa toleruje dość wysoki poziom wód gruntowych, dochodzący okresowo nawet do 1 m od powierzchni gleby. Mrozoodporność duża.
Zapylacze: Renkloda Zielona, Kirka, Renkloda Ulena
Choroby i szkodniki: Zaletą odmiany jest tolerancyjność na szarkę.