Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) ‘Rovada’

Opis: Rozłożysty, zagęszczony krzew, rosnący stosunkowo silnie i obficie plonujący. Duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce są zebrane długie, zwarte grona. Łatwo dają się zrywać. Owoce porzeczki ‘Rovada’ dojrzewają pod koniec lipca. W smaku są lekko kwaskowate, nadają się na przetwory, soki, jak i do bezpośredniego spożycia.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do ewentualnie lekko ocienionego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Mrozoodporność, jak na porzeczkę czerwoną, dość dobra.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Rovada’ jest wrażliwa na antraknozę liści. Rośliny mogą być porażane też przez rdzę agrestu, szarą pleśń, amerykańskiego mączniaka agrestu, rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Ze szkodników uciążliwe mogą być: przędziorek chmielowiec, wielkopąkowiec porzeczkowy, pryszczarki, zwójka różóweczka, mszyce, owocnica porzeczkowa, opuchlaki, larwy zjadające liście.