Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) ‘Rosetta’

Opis: Kulisty, zwarty krzew, o dość silnym wzroście, plonujący obficie. Daje duże, dość równomiernie wyrośnięte owoce. Są kuliste, jasnoczerwone z połyskiem, w smaku lekko kwaskowate. Jagody zebrane są w długie, niezbyt zwarte grona. Łatwo dają się zrywać. Owoce porzeczki ‘Rosetta’ dojrzewają w drugiej połowie lipca. Dojrzewają równomiernie i nie obsypują się. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do ewentualnie lekko ocienionego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Mrozoodporność porzeczki ‘Rosetta’ średnia.
Choroby i szkodniki: Rośliny mogą być porażane przez opadzinę liści porzeczki, białą plamistość liści, rdzę agrestu, szarą pleśń, amerykańskiego mączniaka agrestu, rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Ze szkodników uciążliwe mogą być: przędziorek chmielowiec, wielkopąkowiec porzeczkowy, pryszczarki, zwójka różóweczka, mszyce, owocnica porzeczkowa, opuchlaki, larwy zjadające liście.