Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) ‘Jonkheer van Tets’

Opis: Krzew o silnym wzroście i luźnym, kulistym pokroju. Owoce spore, wszystkie podobnej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone, krwistoczerwone. W smaku lekko kwaskowate. Są zebrane w dość duże, zwarte grona. Odmiana wczesna – owoce dojrzewają na początku lipca, równomiernie. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i na soki.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do ewentualnie lekko ocienionego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy porzeczki ‘Jonkheer van Tets’ najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Odmiana ‘Jonkheer van Tets’ jest dość odporna na mróz ale wrażliwa na przymrozki.
Choroby i szkodniki: Rośliny mogą być porażane przez opadzinę liści porzeczki, białą plamistość liści, rdzę agrestu, szarą pleśń, amerykańskiego mączniaka agrestu, rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Ze szkodników uciążliwe mogą być: przędziorek chmielowiec, wielkopąkowiec porzeczkowy, pryszczarki, zwójka różóweczka, mszyce, owocnica porzeczkowa, opuchlaki, larwy zjadające liście.