Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) ‘Holenderska Czerwona’

Opis: Krzew o średnim tempie wzrostu, pokroju kulistego, zagęszczony. Stara odmiana, bardzo plenna, jednak późno wchodząca w owocowanie. Grona owoców są długie i zwarte. Jagody średniej wielkości, jasnoczerwone z połyskiem. Odmiana dojrzewająca późno – zbiory pod koniec lipca. Owoce porzeczki ‘Holenderska Czerwona’ dojrzewają nierównomiernie. Nadają się głównie na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do lekko ocienionego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Mrozoodporność, jak na porzeczkę czerwoną, dość dobra.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Holenderska Czerwona’ mało wrażliwa na choroby i z tego względu polecana do upraw ekologicznych i integrowanych.