Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) ‘Detvan’

Opis: Odmiana bardzo plenna, pozwalająca uzyskać od 5 do nawet 9 kg z krzewu. Tworzy grona średniej wielkości, dość cienkie. Owoce są duże, wyrównane, barwy ciemnoczerwonej. W smaku słodko-kwasne, soczyste. Jest to odmiana wczesna. Zbiór jest możliwy w połowie lipca. Zaletą jest, iż dojrzałe jagody nie opadają z krzewu porzeczki ‘Detvan’. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, a także do produkcji dżemów, kompotów i syropów.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do ewentualnie lekko ocienionego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz
zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października.
Choroby i szkodniki: Rośliny mogą być porażane przez opadzinę liści porzeczki, białą plamistość liści, rdzę agrestu, szarą pleśń, amerykańskiego mączniaka agrestu, rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Odmiana ‘Detvan’ jest odporna na antraknozę. Ze szkodników uciążliwe mogą być: przędziorek chmielowiec, wielkopąkowiec porzeczkowy, pryszczarki, zwójka różóweczka, mszyce, owocnica porzeczkowa, opuchlaki, larwy zjadające liście.