Porzeczka czarna (Ribes nigrum) ‘Öjebyn’

Opis: Krzew o średnio silnym wzroście. Początkowo o pokroju wzniesionym, potem bardziej rozłożystym. Owocuje umiarkowanie obficie ale regularnie. Owoce średniej wielkości, wyrównane i jędrne, czarne, zebrane w krótkie i zwarte grona. Dojrzewają równomiernie w połowie lipca. Nie osypują się po dojrzeniu. W smaku są winnosłodkie i raczej niezbyt smaczne, rzadko spożywane na świeżo. Doskonałe natomiast na przetwory, do mrożenia i do wyrobu win.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko dla porzeczki ‘Öjebyn’ wybieramy słoneczne do półcienistego. Odpowiednie są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz
zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Odmiana odporna na mróz.
Choroby i szkodniki: Odmiana odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu. Może być natomiast porażana przez antraknozę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Ze szkodników na porzeczce czarnej lubi pojawiać się wielkopąkowiec porzeczkowy.