Porzeczka czarna (Ribes nigrum) ‘Bona’

Opis: Jest to odmina polska otrzymana w wyniku skrzyżowania Ojebyn z (R. dikusha x Climax). Wpisana do rejestru odmian w 1991 roku. Charakteryzuje się dość silnym wzrostem, tworzy rozłożyste krzewy o pokładających się pędach. Może plonować obficie lub średnio obficie. Daje duże, jędrne, słodkie i smaczne owoce, zebrane w krótkie, przylegające do pędów grona. Jagody dojrzewają równomiernie w gonach i nie obsypują się. Odmiana bardzo wczesna. Zbiór na początku lipca lub nawet na przełomie czerwca i lipca. Owoce deserowe o wszechstronnym zastosowaniu.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do półcienistego. Odpowiednie dla porzeczki ‘Bona’ są tereny wyniesione, łagodne stoki lub przewiewne równiny. Gleby żyzne, bogate w substancje organiczne, przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Należy natomiast unikać terenów niskich oraz
zastoisk mrozowych, gleb ciężkich, gdzie poziom wód gruntowych jest płytszy niż 70-80 cm, oraz gleb o dużych wahaniach wód. Nowe krzewy najlepiej sadzić jesienią, w połowie października. Mrozoodporność średnia.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Bona’ jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, natomiast wrażliwa na antraknozę liści, rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Może być też atakowana przez wielkopąkowca porzeczkowego.