Morela (Prunus armeniaca) ‘Somo’

Opis: Doskonała rodzima, samopłodna, bardzo plenna odmiana, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Drzewo rośnie silnie, tworząc kulistą koronę. Owoce są drobne do średnich, kuliste. Skórka pomarańczowa, pokryta plamistym rumieńcem. Dojrzałość zbiorcza w drugiej połowie sierpnia. Miąższ zwięzły, soczysty, słodki. Owoce uchodzą za bardzo zdrowe (m.in. duża zawartość karotenu). Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru. Gleba piaszczysto-gliniasta, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie obojętnym. Morela ‘Somo’ nie wymaga zapylacza. Wśród moreli wyróżnia się wysoką wytrzymałością pąków kwiatowych na niskie temperatury.
Choroby i szkodniki: Na glebach zbyt zbitych, podmokłych, korzenie mają utrudnione warunki pobierania żelaza i drzewa ulegają chlorozie. Z chorób może wystąpić też szarka (szkodliwość znacznie mniejsza niż u śliw), rak bakteryjny drzew owocowych, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna i parch. Szkodniki atakujące morele to głównie mszyce i przędziorki.