Morela (Prunus armeniaca) ‘Harcot’

Opis: Odmiana kanadyjska, o silnym wzroście, tworząca rozłożystą koronę. Odmiana deserowa, obcopylna, średnio plenna. Owoce średniej wielkości do dużych, pomarańczowe, z jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, soczysty, smaczny, dobrze oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą owoce moreli ‘Harcot’ osiągają na przełomie lipca i sierpnia. Owoce uchodzą za bardzo zdrowe (m.in. duża zawartość karotenu). Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru. Gleba piaszczysto-gliniasta, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie obojętnym. Dla obfitego plonowania konieczna obecność zapylacza. Mrozoodporność moreli ‘Harcot’ jest duża. Trzeba jednak pamiętać o wrażliwości na przymrozki.
Choroby i szkodniki: Na glebach zbyt zbitych, podmokłych, korzenie mają utrudnione warunki pobierania żelaza i drzewa ulegają chlorozie. Z chorób może wystąpić też szarka (szkodliwość znacznie mniejsza niż u śliw), rak bakteryjny drzew owocowych, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna i parch. Szkodniki atakujące morele to głównie mszyce i przędziorki.