Morela (Prunus armeniaca) ‘Early Orange’

Opis: Odmiana amerykańska. Drzewo tworzy charakterystyczną, stożkową wąską koronę (przypomina nieco topolę). Dzięki temu na działce zajmuje mało miejsca. Owoce średniej wielkości, z ciemnopomarańczową skórką pokrytą rumieńcem. Miąższ zwięzły, soczysty, słodko-kwaskowaty. Pestka daje się łatwo oddzielić. Owoce moreli ‘Early Orange’ uchodzą za bardzo zdrowe (m.in. duża zawartość karotenu). Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie lipca.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru. Gleba piaszczysto-gliniasta, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie obojętnym. Dla obfitego plonowania moreli ‘Early Orange’ wskazana jest obecność zapylacza. Jak na morelę mrozoodporność bardzo duża. Trzeba jednak pamiętać o wrażliwości na przymrozki.
Choroby i szkodniki: Na glebach zbyt zbitych, podmokłych, korzenie mają utrudnione warunki pobierania żelaza i drzewa ulegają chlorozie. Z chorób może wystąpić też szarka (szkodliwość znacznie mniejsza niż u śliw), rak bakteryjny drzew owocowych, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna i parch. Szkodniki atakujące morele to głównie mszyce i przędziorki.