Malina (Rubus idaeus) ‘Polana’

Opis: Jest to najstarsza z polskich odmian, powtarzająca owocowanie, bardzo plenna. Wzrost umiarkowany. Malina ‘Polana’ osiąga do 1,5 m wysokości. Wytwarza liczne pędy pokryte nielicznymi kolcami. Pędy w małym stopniu pokładają się do środka rzędów, dzięki czemu może być uprawiana w systemie wolnostojącym. Owocuje na pędach dwuletnich w lipcu, a następnie na pędach jednorocznych od połowy sierpnia do końca wegetacji. Owoce średniej wielkości, o masie około 3,5 g, intensywnie czerwone, aromatyczne i smaczne. Doskonałe zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory, soki, mrożonki, a także do wyrobu win i nalewek.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, łagodne stoki i zbocza oraz równiny, najlepiej osłonięte od wiatrów. Gleby żyzne i wilgotne, jednak odpowiednio przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Poziom wód gruntowych nie powinien być wyższy niż 70 – 80 cm. Mrozoodporność dość dobra. Ponieważ najcenniejszy jest drugi plon, można nie pozostawiać pędów tegorocznych na drugi rok.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Polana’ jest średnio lub mało wrażliwa na choroby grzybowe pędów, mało wrażliwa na białą plamistość liści, owoce mało podatne na gnicie. Również dość rzadko atakowana przez szkodniki malin. Z tego względu polecamy do upraw amatorskich w ogrodach działkowych.