Malina (Rubus idaeus) ‘Malling Jewel’

Opis: Pochodząca z Anglii odmiana wczesna, tworząca krzewy o sztywnych pędach, nie zagęszczających się w rzędzie. Plenność średnia do dużej. Owoce średniej wielkości do dużych, wydłużone, żywo czerwone, zwarte, smaczne, łatwe do zbioru. Dojrzewają na przełomie czerwca i lipca. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i na mrożonki.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, łagodne stoki i zbocza oraz równiny, najlepiej osłonięte od wiatrów. Gleby żyzne i wilgotne, jednak odpowiednio przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Poziom wód gruntowych nie powinien być wyższy niż 70 – 80 cm. Mrozoodporność maliny ‘Malling Jewel’ jest średnia. Ze względu na ryzyko przemarznięć w czasie ostrych zim i uszkodzeń roślin podczas przygruntowych przymrozków, należy unikać zastoisk mrozowych, a także, ze względu na niebezpieczeństwo porażenia pędów i owoców przez choroby grzybowe, unikajmy miejsc gdzie często tworzą się mgły.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Malling Jewel’ jest średnio podatna na choroby grzybowe pędów oraz na białą plamistość liści. Najczęstsze choroby grzybowe malin to zamieranie pędów, fuzarioza, szara pleść, antraknoza, biała plamistość liści, werticylioza. Maliny bywają tez porażane przez choroby wirusowe (mozaikę maliny i chlorozę nerwów liści) oraz choroby bakteryjne (guzowatość korzeni). Spośród szkodników zagrożeniem dla malin mogą być pędraki, drutowce, przędziorki, kwieciak malinowiec, kistnik malinowiec, mszyce, pryszczarki, przeziernik malinowiec, zwójkówki liściowe.