Malina (Rubus idaeus) ‘Beskid’

Opis: Polska odmiana, późna, tworząca krzewy o silnym wzroście. Owocuje obficie na pędach dwuletnich. Owoce średniej wielkości do dużych, wydłużone, barwy ciemnoczerwonej. Miąższ maliny ‘Beskid’ jest zwarty, kwaskowaty. Są smaczne i aromatyczne. Dojrzewają od połowy lipca do połowy sierpnia. Nadają się do bezpośredniego spożycia, oraz na przetwory i mrożonki.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, łagodne stoki i zbocza oraz równiny, najlepiej osłonięte od wiatrów. Gleby żyzne i wilgotne, jednak odpowiednio przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Poziom wód gruntowych nie powinien być wyższy niż 70 – 80 cm. Mrozoodporność średnia. Ze względu na ryzyko przemarznięć w czasie ostrych zim i uszkodzeń roślin podczas przygruntowych przymrozków, należy unikać zastoisk mrozowych, a także, ze względu na niebezpieczeństwo porażenia pędów i owoców przez choroby grzybowe, unikajmy miejsc gdzie często tworzą się mgły.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Beskid’ jest średnio wrażliwa na choroby grzybowe powodujące zamieranie pędów, owoce mało wrażliwe na gnicie. Jest też rzadko atakowana przez szkodniki malin.