Malina czarna (Rubus occidentalis) ‘Bristol’

Opis: Krzew o silnym wzroście, wytwarzający pędy pokryte licznymi, lekko haczykowatymi kolcami. Nie wytwarza odrostów. Plonuje średnio obficie na pędach dwuletnich. Owoce małe, niemal kuliste, czarne z sinawoniebieskim nalotem, silnie omszone. Miąższ maliny ‘Bristol’ jest zwarty. Dojrzewają około połowy lipca. Uważane są za bardzo smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i mrożonki.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, łagodne stoki i zbocza oraz równiny, najlepiej osłonięte od wiatrów. Gleby żyzne i wilgotne, jednak odpowiednio przewiewne, o odczynie lekko kwaśnym. Poziom wód gruntowych nie powinien być wyższy niż 70 – 80 cm. Mrozoodporność odmiany ‘Bristol’ jest średnia. Ze względu na ryzyko przemarznięć w czasie ostrych zim i uszkodzeń roślin podczas przygruntowych przymrozków, należy unikać zastoisk mrozowych, a także, ze względu na niebezpieczeństwo porażenia pędów i owoców przez choroby grzybowe, unikajmy miejsc gdzie często tworzą się mgły.
Choroby i szkodniki: Odmiana o małej wrażliwości na choroby i mało podatna na ataki szkodników.