Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea)

Opis: synonim pol. suchodrzew jadalny. Jagoda kamczacka to inaczej wiciokrzew kamczacki, pochodzi z północno-wschodniej Azji, jest mrozoodporna i doskonale czuje się w zmiennych, polskich warunkach. Może osiągać do 2 m wysokości. Liście mają kształt owalny, są zielone a od spodu niebieskawe. Niepozorne, żółtokremowe kwiaty zakwitają w pierwszej połowie kwietnia. Owoce jagody kamczackiej pojawiają się na przełomie maja i czerwca są duże, cylindryczne i podłużne, skórka granatowa z błyszczącym nalotem. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz przetwarzania, suszenia i mrożenia. Jagoda kamczacka, to roślina całkowicie mrozoodporna, wytrzymuje temperatury do – 45st.C. Jest krzewem długowiecznym może dożywać nawet do 40 lat.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne do półcienistych, osłonięte od wiatru. Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na podłożach żyznych i przepuszczalnych, piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych i umiarkowanie wilgotnych. Przed sadzeniem jagody kamczackiej glebę warto wzbogacić obornikiem lub kompostem.
Rozmnażanie: Przez sadzonki zdrewniałe, pobierane jesienią
Choroby i szkodniki: Roślinie może zagrażać mączniak prawdziwy.

Fot. depositphotos.com