Jeżyna (Rubus fruticosus) ‘Orkan’

Opis: Odmiana polskiego pochodzenia, uzyskana w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Brzeznej w 1997 roku. Krzew o silnym wzroście ze sztywnymi, bezkolcowymi pędami, lekko łukowato wygiętymi u wierzchołka. jeżyna ‘Orkan’ owocuje dość obficie (do 3 kg z jednego krzaka) na pędach dwuletnich. Owoce duże, lekko wydłużone, czarne, błyszczące. Są dość jędrne, kwaskowate. Bardzo smaczne stają się w pełni dojrzałości, ale wówczas stają się też nietrwałe. Zbiory możemy prowadzić od początku sierpnia do końca września. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i do mrożenia.
Uprawa i pielęgnacja: Wymaga stanowisk słonecznych, ciepłych i zacisznych, osłoniętych od zimnych wiatrów, gdyż pąki i pędy są wrażliwe na przemarzanie. Obfite owocowanie jest możliwe na glebach średnio zwięzłych, wilgotnych i bardzo żyznych.
Choroby i szkodniki: Jeżyna ‘Orkan’ wymaga zabiegów zapobiegających gniciu owoców.

Przeczytaj na zaprzyjaźnionym blogu: Jeżyny – doceńmy polskie odmiany