Jabłoń domowa (Malus domestica) ‘Kosztela’

Opis: Drzewo o silnym wzroście, tworzące gęstą, kulistą koronę o cienkich i sztywnych gałązkach. W owocowanie wchodzi dość późno. Odmiana ‘Kosztela’ obficie plonuje co drugi rok. Owoce przeciętnej wielkości, zielone (w miarę dojrzewania skórka staje się słomkowożółta) z dużymi, białawymi przetchlinkami i krótkimi szypułkami. Miąższ soczysty, zwięzły. Uchodzą za smaczne – typowo deserowe. Dojrzałość zbiorcza w 2 lub 3 dekadzie września. Nie zebrane na czas szybko opadają z drzewa. Zebrane we właściwym terminie dają się przechowywać nawet do stycznia.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne. Gleby lekko kwaśne do obojętnych, piaszczysto gliniaste, żyzne i próchnicze. Na zbyt lekkich glebach uzyskuje się owoce mniej wyrośnięte i gorsze w smaku (cierpkie). Mrozoodporność jabłoni ‘Kosztela’ bardzo dobra.
Zapylacze: James Grieve, Boiken, Wealthy, Gloster.
Choroby i szkodniki: Odmiana mało wrażliwa na parcha, odporna na mączniaka. W porównaniu do innych jabłoni jest też rzadko atakowana przez szkodniki.