Jabłoń domowa (Malus domestica) ‘Antonówka Zwykła’

Opis: Odmiana znana od dawna, bardzo popularna i lubiana. Początkowo o słabym wzroście, tworząca ostatecznie drzewa średniej wielkości. Korony kuliste, lekko spłaszczone. Kwiaty jabłoni ‘Antonówka Zwykła’ są barwy białej. Owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko owalne, ze skórką zielonożółtą, czasem ordzawioną. Miąższ kwaśny i soczysty. Dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie września. Nadają się na przetwory oraz jako dodatek do surówek i sałatek. Okres przechowywania krótki – zaledwie dwa tygodnie.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowsiko słoneczne. Gleby lekko kwaśne do obojętnych, piaszczysto gliniaste, żyzne i próchnicze. Mrozoodporność bardzo dobra.
Zapylacze: Oliwka żółta, James Grieve, McIntosh, Lobo, Wealthy.
Choroby i szkodniki: Mało wrażliwa na parcha i mączniaka. Problemem odmiany ‘Antonówka Zwykła’ natomiast może być brunatna zgnilizna i zaraza ogniowa. Ze szkodników może pojawić się mszyca
jabłoniowa, porazik jabłoniowo-babkowy, kwieciak jabłkowiec, bawełnica korówka, owocnica jabłkowa, pordzewiacz jabłoniowy, przędziorki, owocówka jabłkóweczka.