Grusza (Pyrus communis) ‘Red Faworytka’

Opis: Mutant odmiany ‘Faworytka’ o podobnej sile wzrostu drzew ale nieco innych owocach, bardzo ciekawych kolorystycznie. Drzewa początkowo rosną silnie, po wejściu w owocowanie, tempo wzrostu maleje. W owocowanie wchodzi dość późno, zwłaszcza gdy jest zbyt mocno cięta lub zbyt obficie nawożona. Plonuje obficie ale czasem przemiennie. Daje duże owoce (150 do 180g) o dość regularnym kształcie. Skórka pokryta intensywnym ciemnoczerwonym rumieńcem i wyraźnym fioletowym nalotem. Miąższ soczysty, masłowy, smaczny. Owoce dojrzewają od połowy sierpnia, zwykle nierównomiernie (konieczny kilkakrotny zbiór). Przechowywać je można przez 2 tygodnie. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na susz i kompoty.
Uprawa i pielęgnacja: Dla gruszy ‘Red Faworytka’ wybieramy stanowiska słoneczne i ciepłe. Gleby głęboko uprawione, przepuszczalne, żyzne, o odczynie kwaśnym. Odmiana mrozoodporna.
Zapylacze: Bera Hardy, General Leclerc, Kominówka, Konferencja
Choroby i szkodniki: Dość wrażliwa na parcha. Uprawiając grusze ‘Red Faworytka’ pamiętajmy aby nie sadzić ich w pobliżu jałowców sabińskich, które są pośrednimi żywicielami groźnej choroby – rdzy gruszy. Szkodniki atakujące grusze to: miodówki, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy, paciornica gruszowianka, owocnica gruszowa, kwieciak gruszowiec, zwójki.