Grusza (Pyrus communis) ‘Lukasówka’

Opis: Drzewo o umiarkowanie silnym tempie wzrostu. Średnio wcześnie wchodzi w okres owocowania. Plonuje średnio obficie, najczęściej corocznie. Owoce duże lub bardzo duże, zielonkawożółte, czasem z bladym, karminowym rumieńcem. Miąższ jest słodkowinny, smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce gruszy ‘Lukasówka’ osiągają pod koniec września lub na początku października. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne i ciepłe. Gleby głęboko uprawione, przepuszczalne, żyzne, o odczynie kwaśnym. Odmiana średniomrozoodporna.
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Komisówka, Trewinka.
Choroby i szkodniki: Niestety bardzo wrażliwa na parcha. Uprawiając grusze ‘Lukasówka’ pamiętajmy aby nie sadzić ich w pobliżu jałowców sabińskich, które są pośrednimi żywicielami groźnej choroby – rdzy gruszy. Szkodniki atakujące grusze to: miodówki, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy, paciornica gruszowianka, owocnica gruszowa, kwieciak gruszowiec, zwójki.