Grusza (Pyrus communis) ‘Faworytka’

Opis: Inna nazwa tej odmiany to ‘Klapsa’. Drzewa początkowo rosną silnie, po wejściu w owocowanie, tempo wzrostu maleje. W owocowanie wchodzi dość późno, zwłaszcza gdy jest zbyt mocno cięta lub zbyt obficie nawożona. Plonuje obficie ale czasem przemiennie. Grusza ‘Faworytka’ daje duże owoce (160 do 200g) o dość regularnym kształcie. Skórka zielonkawożółta z dużym, czerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, masłowy. Klapsy uchodzą za bardzo smaczne. Owoce dojrzewają od połowy sierpnia, zwykle nierównomiernie (konieczny kilkakrotny zbiór). Przechowywać je można przez 2 tygodnie. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na susz i kompoty.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne i ciepłe. Gleby głęboko uprawione, przepuszczalne, żyzne, o odczynie kwaśnym. Mrozoodporność średnia.
Zapylacze: Bera Hardy, General Leclerc, Kominówka, Konferencja
Choroby i szkodniki: Grusza ‘Faworytka’ jest dość wrażliwa na parcha. Uprawiając grusze pamiętajmy aby nie sadzić ich w pobliżu jałowców sabińskich, które są pośrednimi żywicielami groźnej choroby – rdzy gruszy. Szkodniki atakujące grusze to: miodówki, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy, paciornica gruszowianka, owocnica gruszowa, kwieciak gruszowiec, zwójki.